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 Ernährung: Omega-3 und Omega-6

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Andreas




Anzahl der Beiträge : 46
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Ernährung: Omega-3 und Omega-6 Empty
BeitragThema: Ernährung: Omega-3 und Omega-6   Ernährung: Omega-3 und Omega-6 EmptySo Nov 08, 2009 5:44 pm

Da ich kürzlich an dem Thema hängengeblieben bin, will ich hier mal meine Recherche-Ergebnisse kurz zusammengefasst konservieren:

Was sind Omega-n Fettsäuren?
Mehrfach ungesättigte Fettsäuren, deren erste ungesättigte C=C Bindung n Bindungen vom ersten C-Atom entfernt ist (vom gegenüberliegenden Ende der Carboxylgruppe aus gezählt)
Es gibt 3 physiologisch bedeutende Omega-3 Fettsäuren:
  • Alpha-Linolensäure
  • Eicosapentaensäure (EPA)
  • Docosahexaensäure (DHA)

Die wichtigsten Omega-6-Fettsäuren sind:
  • Linolsäure
  • Gamma-Linolensäure


Wofür sind Omega-3-Fettsäuren gut?
  • DHA: Verringert Bluthochdruck, erhöht HDL-Cholesterin (das gute) und verringert damit das Risiko von Herz-Kreislauf-Erkrankungen [1,2]. Okay, Veganer und maßvolle Vegetarier gehören hier sicher nicht zur Risikogruppe.
  • DHA: Reduziert möglicherweise das Krebsrisiko (Darm, Brust) [1,3]
  • DHA: Wichtig für die neurologische Entwicklung (vom Fötus bis ins Erwachsenenalter) und Vorbeugung von Alzheimer [1,3]
  • DHA: Erhaltung der Netzhaut [1,3]
  • EPA: Zur Behandlung von Depressionen [1,3,4]
  • DHA und EPA: Linderung der Symptome chronisch entzündlicher Darmkrankheiten, jedoch nicht langfristig [2,3,8]
  • DHA und EPA: Vorbeugung von Arteriosklerose [8]
  • DHA und EPA: Möglicherweise Vorbeugung von Autoimmunerkrankungen [8]


Aufnahme der 3 Omega-3er
Nur die Alpha-Linolensäure ist essentiell und muss über die Nahrung aufgenommen werden (z.B. Leinsamen, Raps, Chia (Salbeiart)). Im tierischen Organismus wird es durch Enzyme umgewandelt in EPA (ca. 10-15% Effizienz) und in DHA (ca. 4 %) [2], in dieser Form ist es z.B. in Fischölkapseln enthalten. Lediglich DHA can auch direkt über Algen aufgenommen werden [5]. Die empfohlene Tagesdosis DHA beträgt z.B. für Schwangere 200 mg [5].


Böses Omega-6
Für die Umwandlung der Alpha-Linolensäure sind dieselben Enzyme verantwortlich wie für die Verarbeitung von Omega-6-Fettsäuren. Historisch lag das Verhältnis Omega-6 zu Omega-3 bei der menschlichen Ernährung bei etwa 2:1, heute jedoch bei 20:1 [6,7]. Je mehr Omega-6 man zu sich nimmt, desto ineffizienter ist jedoch die Umwandlung der Alpha-Linolensäure in die wichtigen Fettsäuren EPA und DHA [6,8].
Warum nehmen wir aber 10 mal so viel Omega-6 zu uns wie vor 100 Jahren? Schuld sind viele Pflanzelöle, die ein besonders hohes Verhältnis von Omega-6 zu Omega-3-Fettsäuren enthalten: "Olivenöl weist ein Verhältnis von ca. 11:1 auf, Maiskeimöl ca. 50:1, Sonnenblumenöl 120:1, Distelöl 150:1." [1]. Es gibt aber Alternativen: "Den mit Abstand höchsten relativen Anteil an Omega-3-Fettsäuren enthält Leinöl mit einem Verhältnis von Omega-6 zu Omega-3 von etwa 1:3. Es enthält als einziges Speiseöl mehr Omega-3-Fettsäure (in Form von Linolensäure) als Omega-6-Fettsäure. Weitere Speiseöle mit hohem relativen Omega-3-Gehalt sind Hanföl (3:1), Rapsöl (2:1) und Walnussöl (6:1)." [1] Infos über Leinöl hier [9,10].


  1. http://de.wikipedia.org/wiki/Omega-3-Fetts%C3%A4uren
  2. http://www.ugb.de/e_n_1_140099_n_n_n_n_n_n_n.html
  3. http://www.ak-omega-3.de/omega-3-fettsaeuren/wofuer_sind_sie_gut/
  4. http://de.wikipedia.org/wiki/Eicosapentaens%C3%A4ure
  5. http://de.wikipedia.org/wiki/Docosahexaens%C3%A4ure
  6. http://www.omega-3-wiki.de/index.php/Verh%C3%A4ltnis_Omega-6/Omega-3
  7. Essential fatty acids in health and chronic disease.
    Simopoulos AP: Center for Genetics, Nutrition and Health, Washington, DC
    Am J Clin Nutr 1999 Sep 70:560S-569S
    Abstract
    Human beings evolved consuming a diet that contained about equal amounts of n-3 and n-6 essential fatty acids. Over the past 100-150 y there has been an enormous increase in the consumption of n-6 fatty acids due to the increased intake of vegetable oils from corn, sunflower seeds, safflower seeds, cottonseed, and soybeans. Today, in Western diets, the ratio of n-6 to n-3 fatty acids ranges from approximately 20-30:1 instead of the traditional range of 1-2:1. Studies indicate that a high intake of n-6 fatty acids shifts the physiologic state to one that is prothrombotic and proaggregatory, characterized by increases in blood viscosity, vasospasm, and vasoconstriction and decreases in bleeding time. n-3 Fatty acids, however, have antiinflammatory, antithrombotic, antiarrhythmic, hypolipidemic, and vasodilatory properties. These beneficial effects of n-3 fatty acids have been shown in the secondary prevention of coronary heart disease, hypertension, type 2 diabetes, and, in some patients with renal disease, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, Crohn disease, and chronic obstructive pulmonary disease. Most of the studies were carried out with fish oils [eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)]. However, alpha-linolenic acid, found in green leafy vegetables, flaxseed, rapeseed, and walnuts, desaturates and elongates in the human body to EPA and DHA and by itself may have beneficial effects in health and in the control of chronic diseases.
  8. n-3 fatty acids and the immune system in autoimmunity.
    Ergas D: Department of Internal Medicine B, Kaplan Medical Center, Rehovot, Israel; Eilat E, Mendlovic S, Sthoeger ZM
    Isr Med Assoc J 2002 Jan 4:34-8
    Abstract
    In short-term studies, both in animals and in humans, fish oil seems to exert anti-inflammatory effects. However, these effects may vanish during long-term treatment. There is a possibility that in autoimmune diseases, supplementation of dietary n-3 fatty acids might lead to a decrease in the number of autoreactive T cells via apoptosis, as demonstrated in (NZBXNZW) F1 lupus mice [40]. Thus, the "fade away" effect might be due to regrowth of pathogenic autoreactive cells. In animal models of autoimmune diseases, diets high in n-3 fatty acids from fish oil increase survival and reduce disease severity in spontaneous autoantibody-mediated disease, while n-6 linoleic acid-rich diets appear to increase disease severity. The situation in human disease is probably more complex. Some of the discrepancy between studies can be attributed to methodologic problems. The effect of fish oil is dose, time and disease-dependent. Since the anti-inflammatory effects depend on the balance between n-3 and n-6 fatty acids, the relative proportion of EPA and DHA and possibly co-treatment with dietary vitamin E, the dose/effect ratio may vary between individuals. Furthermore, some animal studies demonstrating efficacy used very high doses that may be incompatible with human consumption. It seems that fish oil is only mildly effective in acute inflammation. In those chronic inflammatory disorders where it was found to be effective, several weeks are necessary to exhibit results. Yet, this mild anti-inflammatory effect, possibly through downregulation of pro-inflammatory cytokine production, leads to striking therapeutic improvement in critically ill patients. Fish oil supplementation seems advantageous especially in acute and chronic disorders where inappropriate activation of the immune system occurs. Fish oil has only a mild effect on active inflammation of diseases such as rheumatoid arthritis, SLE and Crohn's disease, but it could prevent relapse (in some of the studies). In diseases where the inflammation is mild, such as IgA nephropathy, fish oil may slow or even prevent disease progression. The above could explain the observation in some populations of a decreased incidence of inflammatory and autoimmune diseases [3], since the constant consumption of n-3 fatty acids could suppress any autoreactive (or hyper-reactive) T cells. However, if there is already an existing disease, increased consumption might not be beneficial over a long period. Therefore, the use of n-3 fatty acids can be recommended to the general healthy population, not only to prevent atherosclerosis but possibly also to reduce the risk of autoimmunity.
  9. http://www.oelmuehle-doernthal.de/Alles_uber_Leinol/body_alles_uber_leinol.html
  10. http://oel-wechsel.com/Oele/Leinoel.htm
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